tiistai 2. elokuuta 2016

Vaappujen värkkäilyä

Satunnaiset vesisateet ei houkutellut tänään töiden jälkeen ulkohommiin. Arvelinpa pitkästä aikaa istahtaa työpöydän ääreen askartelutilaan ja aloittelin vaappujen valmistusprosessia. Tämä on melko tuore harrastus, tuli kalastusinnostuksen mukana. Omat vaapunvalmistukseen tarvittavat materiaalit olen hommanut pääasiassa Samfishingiltä Kuopiosta, josta löytyy monenmoista tarviketta niin vaappujen tekoon kuin kalastukseenkin.

Olen käyttänyt tähän mennessä valmiita runkoja, joissa myöskin lankaura valmiiksi sahattuna. Osaan runkoihin olen taitellut itse runkolangat ja joihinkin ostanut langat valmiina. Viimeaikoina suurin osa vaapuista ollut 110mm pitkään runkoon tehtyä, runkomalli alla kuvassa.


Tarvikkeita ja työkaluja

Rungossa lankaura valmiina

Ensimmäiseksi olen vaappurunkoon sahannut turpalevylle uran, ensin yhdellä terällä ja sitten kahdella terällä yhtäaikaa leventänyt. Ura tulisi saada kohtuullisen suoraan runkoon nähden, koska vaikuttaa isosti uintiin, samaten kulma vaikuttaa. Myöskin muutamia runkoja tullut tehtyä, joita ei sen takia saanut uimaan kunnolla. Noh, tekemällä se on tämäkin näköjään opeteltava.
Lankauraan levitän seuraavaksi UHU Allplast liimaa ja rautasahanterällä painelen runkolangan paikoilleen. Sitten taas liimaa ja täytteeksi viilusta suikaleet taas rautasahanterällä painellen. Vuorostaan liimaa ja uran lopullinen täyttö viilulla, monesti jätän yli liimausvaiheessa ja siistin uran ympäristön liiman kuivuttua.

Turpalevyn ura sahattuna

UHU Allplast liima

Liima urassa

Runkolanka paikoilleen paineltuna

Liimaa ja  ensimmäiset viilusuikaleet paineltuna uran pohjalle

Ura täytettynä, liiman kuivumista odottelemaan

Sitten samaa operaatiota toistetaan seuraaviin runkoihin, omaan rauhalliseen tahtiin. Nyt olisi 10 runkoa langoitettuna ja urat täytettynä.
Homma jatkuu tässä jokupäivä ylimääräisten liimapurskeiden ja ylimääräisten viilujen siistimisellä. Sen jälkeen pohjalakkailua joku 4-5 kerrosta per vaappu. Sekoittelin tänään pohjalakkaa, joka ollut jokusen päivän jo purkissa liukenemassa. Raemöykkyjä ei enää tuntunut ja tasaisen oloista, niin olisi valmista käyttöön.


10 runkoa langoitettuna


Pohjalakan sekoittelua

Laittelen tähän alle vielä muutamia kuvia tarvikkeista mitä mm. löytyy kotoa. Turpalevyinä olen käyttänyt melko paljon satula-mallista levyä. Foliota löytyy muutamia erilaisia kuoseja jne. Valkoinen rouhe pussissa on probionaatti rouhetta, mistä pohjalakkaa sekoitetaan asetonin kanssa.

Foliota voi käyttää maalin alla tehosteena

Probionaattirouhe

Satulamallisia turpalevyjä
Siinäpäs olikin puuhailua yhdelle iltaa, kirjoittelen jutulle jatkoa kunhan kerkeän pohjalakkailemaan rungot. Onkos muita jotka vaappuja tekee harrasteena? kommenttia ja miksei ohjeitakin lueskelen mielellään. :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti