keskiviikko 10. elokuuta 2016

Vaappujen pohjalakkaus

Tänään selvisin lopulta aloittamaan vaappujen pohjalakkauksen. Vaappujen valmistuksen alkuvaiheista kerroinkin jo aiemmin täällä. Kymmeneen runkoon oli runkolangat liimattuna ja lankaura täytetty viilulla. Lakkaa on myös purkissa valmiina.

Homma alkoikin tänään sillä, että mattopuukon kanssa leikkelin isoimmat ylimääräiset viilut pois. Sen jälkeen hiomapaperilla viimeistelin jäljen. Samalla putsasin suurimmat liimajäämät pois ja tarkastelin muiden ihmeellisyyksien varalta.


Rungot ja työvälineet

Ylimääräinen viilu siistittynä
Lakkapurkkina olen käyttänyt litran maalipurkkia, kätevä sulkea tiiviisti käytön jälkeen.

Lakkapurkki
Sitten runkojen lakkaukseen. Minulla olikin valmiina rautalangasta taiteltuja riiputuskoukkuja. Vaaput koukkuihin kiinni ja yksitellen uittamaan. Runko upotetaan lakkaan kokonaan ja olen antanut sen olla jonkun hetken aloillaan, että kerkiää vähän imeytyä. Sitten varovaisesti ylös ja roikkumaan vaakalankaan. Toistetaan kaikkiin kymmeneen runkoon.

Upoksissa

Varovasti ylös


Jos kerralla on kymmenen runkoa, niin olen tehnyt toisen lakkauksen heti perään. Taas yksitellen ja jonkun aikaa lakan alla pitäen. Kahden lakkakerrkoksen jälkeen annan kuivua kunnolla.


Jonkun verran ainakin itselleni pintaan nousee ilmakuplia, mutta niistä on päästy yleensä välihiontojen avulla. Kirjoittelen seuraavan kerran lisää, annetaan kuivua, sitten hiotaan ja pyöräytetään toistepäin roikkumaan.

Arvelin tehdä edes tälläisen tynkäpäivityksen, kun kirjoittamisen aiheita ollut vähän ja aika mennyt pääasiassa taas töiden merkeissä. Illat sitten normaaleja ruohonleikkuita ja autojen pesua yms. ennen nukkumaanmenoa. :) Jatketaan vaappujen lakkausta taas lähiaikoina.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti