sunnuntai 31. heinäkuuta 2016

Ledit - Valaistuksen nykyaikaa?

Ainakin minä olen ledejä käyttänyt, niin kotona, kuin autoissakin. Sanoisinpa jopa, että vuosikausia.
Ledit jakaa mielipiteitä monessa suhteessa ja niin hyvässä kuin pahassa, esim. energiatehokkuus, valovoima, valon väri, kestävyys, syttymisen nopeus, saatavuus jnejne. Ledit ovat kehittyneet huimasti viimeaikoina, saatavuus lisääntyy, hinnat alenee ja tehot ja sitämyöten valotehotkin kasvaa koko ajan. Toki laatuvaihtelua on ollut paljon, varsinkin ihan halvimmissa tuotteissa.

Ledien käyttö kotona:

Ainakin meillä kotona ledivaloihin siirrytään sitämukaa kun entiset valaisimet tai polttimot lopettavat toimintansa. Ja kyllähän niitä kaupoista saakin monenmoisia ja erilaisilla kannoilla mm. E14, E27, G4, G9 jne. Toki nykyään myös paljon valaisimia ledisinä, joihin polttimoa ei voi edes vaihtaa.
Kotona olen tykännyt enemmän käyttää ledejä joissa lämmin sävy, mukavampi silmälle ja lähempänä hehkulampun väriä. Toki lediin siirtyminen meillä on ollut enemmänkin siksi, että sähkönkulutus pienenisi.

Keittiössä tunnelma/ tehostekäytössä

Airamin E14 kantainen, sävy lämmin

Ulkokäytössä ledivalonheitin, silloinkun valotehoa tarvitaan


Ledien käyttö ajoneuvoissa

Ajoneuvoissa ledejä olen käyttänyt pidempään. Kohteina ollut esimerkiksi parkkivalot, rekisterikilvenvalot, sisävalot, mittariston ja kojelaudan valaistus. Myös autopuolelle malleja ja kantoja on varmasti riittävästi. Samaten värejä löytyy monesti laidasta laitaan. Toki muistettava, että ledipolttimoiden käyttö ajoneuvon ulkovalaisimissa ei ole tieliikenteeseen virallisesti hyväksytty.

Autossa mielestäni esim. sisävalojen kohdalla päästään hyvään valotehoon ja vaikka vahingossa oven jäädessä auki ja siten sisävalojen päällejääminen kuluttaa akkua huomattavasti vähemmän. Samaten ledien valo tietyllätapaa nuorentaa ulkonäköä perinteiseen hehkupolttimoon nähden.



Muutamia mallikappaleita ledeistä mm. t5, t10, ba15s


Vasemmalla hehkulamppu, oikealla led
Corollan ilmastoinninpaneelin valon väri alkuperäisenä on soittimen
vihreää vastaava. Vaihdoin ledit, jotta olisi lähempänä vakio mittariston näköä.

Ledien hankkiminen

Ledilamppuja varsinkin kotiin saa nykyään melkein kaikista isommistä tavarataloista, missä kodin tavaraa myydään. Toki myös verkkokauppoja on nykyään ledien saralla paljon.
Ennen ostoa kannattaa aina selvittää, että mille jännitteelle lampun tulee olla, suurinpiirtein tehon tarve ja millä kannalla polttimon tulisi olla.
Autopuolen lamppuja löytyy myös kotimaastakin niin verkkokaupoista, kuin autotarvikeliikkeistäkin.
Itse olen tilaillut autoihin ledilamput Ebay:sta suurimmaksi osaksi. Hintataso monesti huomattavasti halvempi kuin suomalaisissa kaupoissa. Toki kestävyydessä on ollut halvimmissa isojakin eroja kaikenkaikkiaan.

Kommenttia voi laittaa omakohtaisista kokemuksista ledivaloista ja ledipolttimoista.. :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti