lauantai 30. joulukuuta 2017

Volkswagen Passat 3C 2007 Ilmansuodattimen vaihto

Tässä ohje passatin ilmansuodattimen vaihtoon. Kyseessä B6 eli 3C passat, vuosimallia 2007.

Konepelti auki ja ilmasuodatinkotelo näkyykin heti siinä oikealla edestäpäin katsottuna.




Kannen kiinnitysruuveja on 7 tai 8 kpl, osa näkyykin kuvissa kotelon reunoilla. Ristipäämeisseli riittää työkaluksi.
Kotelon kansi nousee ylös ja suodatin näkyy siinä ja lähtee pois nostamalla se ylöspäin. Imuroin imurilla kotelon pohjalta enimmät roskat pois ennen uuden suodattimen asennusta.

Suodatinkotelo sisältä

Uusi ja vanha suodatin
Uusi ilmansuodatin vain paikoilleen, kotelon kansi paikoilleen ja ruuvit takaisin kiinni.
Erittäin helppo huoltotoimenpide tehdä itse vaikka pihanmaalla.

keskiviikko 12. heinäkuuta 2017

Umpioiden kiillotus

Vanhemmiten muovisella "lasilla" olevat umpiot naarmuuntuu ja samentuu. Kotioloissa asialle voi jopa tehdä jotain, eikä välttämättä tarvitse uusia umpioita. Toki aika jättää jokatapauksessa jälkensä myös umpion sisäpuolisiin osiin, mutta ulkopinnan kiillotuksella niille saa lisäaikaa. Tässä yksi tapa toimia samentuneiden umpioden kanssa.
Kohdeautona -04 Volkswagen Passat, umpiot jo melko paljon elämää nähneet.

Harmahtava umpio



Umpioiden kiillotus:

Tarvittavia välineitä:
- Suojausteippi
- Vesihiomapaperit, esim karkeudet 800,1000,1500,2000
- Pumppupullo/sumutinpullo vedelle
- Hiomatahnaa
- Myllytyskone helpottaa lopullista kiillotusta, käsinkin onnistuu jollainlailla
- Vaha, suojaamaan lopputulosta

Pumppupullo ja vesihiomapapereita

Hiomatahnat, tässätapauksessa meguiars 105 ja 205

Myllytyskone

Ensin umpioita ympäröivät pelti/muovipinnat kannattaa suojata teipillä. Vältetään turhat jäljet muissa osissa. Sen jälkeen otetaan karkein vesihiomapaperi ja hiotaan veden kanssa umpion "lasi" kauttaaltaan. Tässätapauksessa aloitin siis tuolla 800 paperilla hionnan vedellä umpiota kastellen. Huonot umpiot kannattaa aloittaa hiomaan karkeammalla ja parempiin riittää hienompikin.

Umpio suojattuna

Sama toisella puolen


800 paperilla hiottuna





Molemmat umpiot hioin käsin, käytössä tosiaan 800 - 1000 - 1500 - 2000 vesihiomapaperit. Jokaisen karkeuden kanssa kannattaa hioa pinnat läpi kunnolla niin häviää edellisen karkeuden jäljet kokonaan. Kärsivällisyys palkitaan lopulta. Eri karkeuksilla hiotuista umpioista ei tullut otettua erikseen kuvia, mutta sameat umpiot vielä tässävaiheessa.
Seuraavaksi sitten myllytyskoneeseen Flexipadsin sininen laikka ja tahnaksi Meguiars 105. Muutama pisara tahnaa laikalle ja kiillottamaan. Ei vaadi isompaa työtä enää tässävaiheessa. Kiillotin vielä lopuksi Flexipadsin punaisella laikalla ja tahnana Meguiars 205. Viimeiseksi sitten vahasin umpiot Colliniten 476s vahalla ja huuhtelin keulasta pölyt yms pois.

Kiillotettuna



Aikaa tavaroiden kaivelun ja poislaiton kanssa meni alle tunti. Pysyvät hyvinä kohtuu pitkään, mutta kiillotuksen jälkeen samentuvat uudelleen nopeammin. Juttua olen tosin kuullut, että kannattaisi lakata UV-lakalla kiillotuksen jälkeen niin kestäisivät paremmin kiiltävinä. Onko lukijoilla kokemuksia?



tiistai 11. heinäkuuta 2017

Arctic Auto pesuainevaahdotin



Olin onnekas ja voitin Jussinmäki.netin instagram-kilpailussa kuvan mukaisen palkinnon. Sisältönä Arctic auto pesuainevaahdotin painepesurikäyttöön, siihen varapullo, 5litraa Pro-kleen snow foam (apple fragrance) pesuainetta ja muutama tölkki mad-croc energiajuomaa.
Pesuainevaahdottimet ovat viimeaikoina keränneet autonhoitopiireissä paljon huomiota ja käyttäjiä. Päätin kirjoittaa pienen kirjoituksen ko. laitteesta, kun kerran sain sellaisen käyttööni.

Arctic auto pesuainevaahdottimen kasaus:

Pakkaus
Pakkauksen sisältö; vaahdottimen runko, pesuainepullo+ imuletku, kierreteippi,
sovitekappaleita eri pesureihin ja käyttöohje
Vaahdottimen runko, kaksoisnippa ja kärcher sovite
Kierreteippiä tiivisteeksi kaksoisnipan kierteisiin
Kasattuna, lopullinen kiristys työkaluilla, tarkista samalla sovitteen asento
Imuletku paikoillaan
Vaahdotin kasattuna

Käyttöohje

Sittenpä tositoimiin, painepesurina toimii Kärcher K4 ja pesuaineena paketissa tullut Pro-Kleen Snow Foam. Paremman puoliskon avustuksella kuvattiin jonkinlainen käyttövideokin, niin selviää homma paremmin. 




Säädöissä vielä hakemista ja muutenkin tutustuttava aiheeseen enemmän. Huuhtelin pesuaineen pois jonkun hetken vaikutettuaan. Tässä iso ero normaaliin kinnaspesuun, vaahto ei kuivanut lähellekkään niin nopeasti edes osittaisessa aurongonpaisteessa. Lähtötilanteessa auto ei ollut hirveän likainen, mutta esim ötökät irtosivat vaahdotuksen jälkeen todella helposti keulasta.
Lopuksi kinnastelin vielä normaalin autoshampoon kanssa. Sitten toki auton kuivaaminen viimeiseksi.

Onkos enemmän vaahdotinta käyttäneiltä hyviä neuvoja/ohjeita kuinka kannattaa toimia? Jospa tästä olisi jollekulle hyödyllistä tietoa/vastauksia vaahdottimeen liittyen. Ainakin itse todella positiivisin tunnelmin otan vaahdottimen osaksi autojen yms pesuihin.

Suuret kiitokset vielä Jussinmäki.netille palkinnosta, näköjään osallistumalla kilpailuihin voi voittaakkin.. :)


perjantai 7. heinäkuuta 2017

Toyota Hiace 1996 Raitisilmasuodattimen asennus/vaihto

Pihassa seisonut jonkun aikaa Toyota Hiace vm.1996, 2.4TD. Alkoi ahdistamaan jatkuvasti roskautuva kojelauta, niin etsintään raitisilmasuodatin. Suodatin löytyi paikalliselta Toyotalta, tässä ohje raitisilmasuodattimen asennukseen/vaihtoon.


Lähtötilanne, suodatin asennetaan mustan muovisuojan alle

Kiinnitysmutteri pois pyyhkijän varresta

Sama homma toiselle varrelle

Akun päällä varsien kiinnitysmuttereiden päällä olevat suojakorkit
Suojamuovissa 5kpl kuvassa näkyviä kiinnitysruuveja

Suojamuovi irrotettuna, suodatin laitetaan keskeltä aukosta vasempaan nurkkaan
Suodattimen paikka perällä
Alkuperäinen raitisilmasuodatin

Raitisilmasuodatin paikoillaan

Suodattimen asennuksessa olisi hyötyä pienistä käsistä. Tuo onkalo melko ahdas. Aikaa meni ensimmäisellä kerralla n. 30-40min. Kasataan päinvastaisessa järjestyksessä. Toivottavasti jollekulle apua tästä ohjeesta.

torstai 11. toukokuuta 2017

Toyota Corolla 2005 E12 Ruostekorjausta






Ruostehommiin joutui katsastusmiehen tökittyä reikiä kumpaankin helmakotelon takapäätyyn. Olin huomannut pintaruosteen ja pienet kuplat maalin alla, mutta en arvannut noin pehmeiksi. Konttorilta kotio päästyäni teippasin reiät piiloon ja samalla se suojasi ettei koteloihin pääse niin paljon likaa.


Kuskinpuoleinen helmakotelon takapää

Apukuskinpuoleinen helmakotelon takapää

Alkuun suojasin teipillä, ettei enempää likaa pääse koteloihin

Isän talli varaukseen muutamaksi päivää itselleni ja hommiin. Helmojen pohjasta piti purkaa muovilistat pois, ovat pääasiassa muovikiinnikkeillä kiinni. Sen jälkeen rohkeasti rälläkkä käteen ja kokeilemaan minne saakka pelti on pehmeää.


Kuskinpuoli

Apukuskin puoli

Korjauspalat tein isän avustuksella suorasta pellistä. Kanttikoneella vähän muotoa ja taivutuspihdeillä sitten alaosan kanttaus. Sitten Kemppi tulille ja hitsaten reiät umpeen. Hitsausjäljestä ei kauneinta tullut, mutta hiomalaikalla sai siistittyä enimmät.

Toinen korjauspalanen

Hitsattuna

Toinenkin puoli hitsattuna

Sittenpä se alkoi, nimittäin kittaaminen ja hiominen ja kittaaminen ja taas hiominen jnejne. Aikataulu eikä taidot sallineet virheettömiä pohjia, mutta onneksi nuo jäävät melko alas eivätkä ole ihan niin näkösällä.
Sitten muiden osien suojausta maalisumulta. Pohjamaaliksi vetäisin 1k epoksia muutaman kerroksen.






Sitten päästiin pintamaalin maaluuseen. Ruiskuna toimi muutaman kympin halpisruisku. Maaleiksi tuli liuotinohenteinen Debeer ja lakka saman valmistajan tuote. Maaliin tulee sekaan vain ohenne ja lakkaan tulee kovete ja hieman ohennetta.
Video maalauksen jäljiltä


Yön yli annoin kuivua. Seuraavana päivänä sitten kotelosuoja-aineen ruiskuttelin helman sisään ja kasasin helman muovilistat jne paikoilleen. Toki paikkojen siivousta sai tehdä jonkin verran.. :D

Kuvia lopputuloksesta:




Ei tosiaan virheeton tullut, mutta menettelee käyttöautossa. Pitkästä aikaa tuli maalattua, se itsessään on mukavaa, mutta pohjatyöt tympäsee pahasti.. :)

sunnuntai 9. huhtikuuta 2017

Volkswagen Passat 1.9TDI turbon vaihto

Eilen otettiin ohjelmaan kaverini auton turbon vaihto. Passat 1.9TDI, 3bg, 96kw, AVF, etuveto ja vakioahtimen korvaaminen samanlaisella kunnostetulla. Entisessä ilmeisesti vnt siivet jumivat ja aiheutti toimintahäiriöitä. Kunnostettu turbo tuli käsittääkseni Suonenjoelta Professional motorilta. Ahdin on Garrett GT1749VA.



Kuvat vaihteeksi jäi ottamatta varsinkin alusta, mutta lainaan muutamaa kuvaa omasta autostani. Ekana purkuun menee pohjapanssari, koneen suojamuovi, imuilmaputki, ahtimen imuputki huohotusletkuineen, ilmanputsarikotelo ja suojamuovi.



Imuilmaputki ja ilmanputsarikotelu kuvan alareunassa

Ahdin pois paikoiltaan

Turbon irroitus sinällään helppo homma, ainoana muttana muutaman mutterin hankala sijoitus ja työkaluilla niihin käsiksi pääseminen. Toki ylimääräisien roskien pääsy uuteen ahtimeen ja esim öljyputkiin ja ahtoputkeen kannattaa yrittää estää.
-Downpipe irtoaa kolmella (12mm kannalla) mutterilla ahtimesta
-Musta putki on öljyputki jossa 17mm kannalla oleva mutteri, kannen takapäässä putken kiinnike -10mm kannalla oleva pultti
-Öljynpaluun laippa alapuolella 2kpl 10mm kannalla olevat pultit
-Ahtoputki vw:n pikakiinnike
-Pakosarjan ja ahtimen toisiinsa liiittää 3kpl 12mm kannalla olevaa mutteria
-Alapuolelta irrotettiin lohkon kyljestä ahtimen tukirauta 17mm kannalla oleva pultti.

Uusi paikoillaan, kasaaminen kesken





Altapäin käsiksipääsy suositeltavaa, lisäksi erilaisia työkaluja hyvä olla varalla. Kasaaminen oli itsessään simppeliä, uudet tiivisteet väliin ja paikat kiinni päinvastaisessa järjestyksessä.
Isän tallilla käytiin homma tekemässä, kahvitauon kanssa meni aikaa 2-3 henkeen noin 2.5h. Onneksi pultit ja mutterit aukesi ilman isompaa väkivaltaa.

Toivotaan paljon lisäkilometrejä passatille, kelpaa taas ajella ja vetoja vanhaan tyyliin taas.